„kisállatok felszerelései a mindennapokra"

Blog

100% TERMÉSZETES KUTYAELEDEL

Ahogyan az embereknél, kiskedvenceinknél is egyre nagyobb teret hódít a bio szemlélet, mely nem csak egy divathullám, hanem létszükséglet, mind az egészségmegőrzés/betegség kezelés (pl. allergia), mind a fenntartható gazdálkodás, így a környezetvédelem szempontjából.

Törpenyúl a családban

Törpenyúl a családban

A házi kedvencek között egyre előkelőbb helyen szerepelnek a törpenyulak.

Népszerűségük egyre nő és ez nem véletlen. A sok fajta és színválaszték lehetővé teszi, hogy minden nyuszi kedvelő megtalálja a neki legkedvesebb kis barátot. Az első pillanatban bájos tekintetük, selymes szőrzetük és kicsi méretük nyűgöz le minket. Kíváncsi természetük sok örömet és meglepetést tud szerezni az egész családnak. Először válasszunk fajtát.

Nemkívánatos vagy káros algák a kerti tóban.

Nemkívánatos vagy káros algák a kerti tóban.


Az algák felismerhetők a barnás, sárgásbarna, vagy zöldes színeikről. A fonalas csoportok fehéresek, piszkosfehérek, vagy zöld színűek és általában baktériumok és gombák alkotják őket. Ezek elszaporodása többé-kevésbé vastag réteget képez a tó medrén, a köveken, a dekorációkon. A fonalak nyalábok formájában fejlődnek, illetve egyes zöld algák szőnyeget alkotnak.

Kutyákat érintő paraziták

Kullancs- és bolhairtás kutyáknál.

A kullancsok és bolhák olyan paraziták, amelyek gyakran megtámadhatják a kutyánkat. A vérből táplálkoznak és igazi vérszívók. 

Kullancsok:

Amint beköszönt a tavasz és melegszik az idő, megnövekszik a kullancsveszély is. A  vérszívók immár lesben állnak a fűben és az aljnövényzetben. A kullancsok nem csak kellemetlenek, hanem még olyan betegségek hordozói is, mint a lyme-kór.

A kutyánkat minden szabadtéri sétáltatás után ellenőrizzük. Szőrét széthajtva alaposan vizsgáljuk át kiskedvenceinket. 

Kutyák fogápolása: miért nem jó a csontrágás a fognak?

 

Az etetési szokások megváltozásával, az előre gyártott kutyaeledelek elterjedésével kutyáink egyre kevesebbet rágnak, pedig a rágás elengedhetetlen a fogfelszín tisztulásához. De nem a csont a megoldás! Szakértőnk elmagyarázza, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy megőrizzük kutyánk fogainak egészségét.

Napjaink kutyatartását a természetszerű tartástól való elszakadás jellemzi. Kutyáink, velünk élnek lakásainkban, vagy az általunk készített kennelekben. Táplálékaikat egyedül mi határozzuk meg, kizárva ezzel ösztönös táplálékválogató reflexüket. Meghatározott recept szerint, előre összeállított száraztápokkal illetve konzervekkel, puhára főzött pépekkel, tápláljuk őket.

A kutyának rágnia kell, de a száraztáp nem elég!

Sajnálatos módon kedvencünket még a rágásról is leszoktatjuk. Kezdetben a kölyök ösztönösen rág. Rág, amit talál, ha nem gondoskodunk megfelelő „rágnivalóról" akkor a lakásunkban lévő dolgokat rágja meg. Természetesen erről mihamarabb igyekezünk leszoktatni, de arról megfeletkezünk, hogy a rágási ösztönüket fenntartsuk. Miután leszoknak a rágásról, szájuk egészsége károsodik. Egyedül a rágás folyamatában tisztulnak meg a fogfelszínek.

Téli madáretetés: mivel, hogyan és mikor?

                                                                                                                                     

 

Köztudott, hogy télen nem minden madarunk vonul melegebb tájakra, számos faj itthon marad. Az már kevésbé közismert, hogy a tőlünk északabbra fekvő, mostohább téli klímájú területek madarai közül sok számára Magyarország jelenti a telelőterületet, ezért is olyan gazdag a téli madárvilágunk. Bár hazánk környezetállapota ma még lehetővé teszi, hogy a madarak emberi segítség nélkül is átvészeljék a telet, de az etetők nagy könnyebbséget és biztonságot jelentenek a környéken élő madaraknak, de csak akkor, ha az etetést folyamatosan, egész télen végezzük.

A madáretetés a legtöbb fajt érintő, majdnem hat hónapon át tartó, éppen ezért az egyik legösszetettebb madárvédelmi munka, aminek évszázados hagyományai vannak Magyarországon. Bár nem szokás így tekinteni erre, a téli madárvédelem beépülése a társadalmi köztudatba és gyakorlatba a madáretetést a környezeti nevelés egyik legnagyobb sikertörténetévé is teszi.